
Reteta de muraturi pe care Elena Merisoreanu o pregateste in fiecare an. "Așa îți ții bărbatul acasă!”
Septembrie 2025 10:00 AM
Solista Elena Merișoreanu vine în ajutorul gospodinelor, aflate în toiul pregătirilor pentru iarnă, cu reteța ei delicioasă de castraveți murați.
Elena Merișoreanu este nu doar o solistă de muzică populară, cu o voce de aur, ci și o gospodină desăvârșită, fiind lăudată adesea și de soțul ei, Viorel, pentru mâncărurile delicioase.Artista a dezvăluit pentru Playtech, o rețetă de murături, din zona Ardealului, în care adaugă și un ingredient secret.
”Sunt o gospodină bună, se vede și după îmbrăcăminte. Așa îți ții bărbatul pe lângă casă! Eu pun castraveții, bine spălați înainte, doar cu sare și cu apă. În borcan mai adaug frunze de cireș sau de vișin, frunze de mărar, morcov, țelină, ce se mai pune în rețeta clasică. Precizez însă că nu fac castraveții cu oțet, doar la gogoșari pun un pic, pentru că oțelul nu face bine la stomac. Ca să dați un gust aparte conservelor pentru iarnă, adăugați și o linguriță de miere sau de zahăr, atât la castraveți, cât și la gogoșari, ies delicioși! Se pune cam o lingură de miere, la o cantitate de 5 litri”
Reteta clasica de castraveti murtati in saramura
2 kg castraveti
2 L apa
30 g sare neiodata (cca. 2 linguri)
4-5 catei de usturoi decojiti si taiati in 2
100 g hrean taiat in fasii lungi(optional)
2-3 fire de cimbru uscat
2 -3 fire de marar uscat (cu tije cu tot)
1 morcov taiat rondele (optional-)
opțional: un ardei iute, boabe de muștar, o foaie de dafin, crenguțe de vișin, telina